Hypotheek

Uw Hypotheek een persoonlijke keuze!

Hoe kies ik de beste hypotheek van de juiste aanbieder?

Het kopen van een huis betekent bijna altijd het afsluiten van een hypotheek. Als je keuzes hebt gemaakt over de hypotheekvorm, de rentevaste periode, de looptijd en wel of geen eigen geld inbrengen, is er nog één keuze open. Welk hypotheekproduct van alle verschillende hypotheekverstrekkers is nu voor mij het beste? Behalve het rentepercentage zijn er meer aspecten die de keuze bepalen.

Rente.

De kosten van een hypotheekproduct zitten met name in de rente die de hypotheekverstrekker vraagt; periodiek betaal je aan de hypotheekverstrekker rente over de nog openstaande hypothecaire lening. Van de Belastingdienst krijg je een deel terug. Hoeveel je terug krijgt, is afhankelijk van de hoogte van jouw inkomen en de waarde van jouw woning.

Overlijdensrisicoverzekering

Afhankelijk van de hypotheekvorm, de wensen van je hypotheekverstrekker en jouw eigen voorkeuren kun je ook een zogenaamde overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit is verstandig als je samenwoont of gehuwd bent. Bij overlijden wordt dan namelijk een bedrag uit gekeerd, waarmee de hypotheek gedeeltelijk of geheel afgelost wordt. Daardoor voorkom je dat de achterblijvende partner in financiële problemen raakt. De premie die je periodiek betaalt, is overigens niet aftrekbaar van de belasting. De hoogte van de premie die je maandelijks betaalt, is ondermeer afhankelijk van jouw leeftijd, het verzekerde bedrag etc.

Voorwaarden/kenmerken

Minstens net zo belangrijk als het rentepercentage, de kosten en overlijdensrisicoverzekering zijn de voorwaarden van een hypotheek. Deze voorwaarden kunnen per hypotheek(verstrekker) sterk verschillen. Het belang van deze voorwaarden blijkt vaak pas als je later met de beperkingen geconfronteerd wordt. Het is dan ook belangrijk dat je een hypotheek kiest die bij jouw persoonlijke voorkeuren past. Onderscheid kan gemaakt worden tussen de algemene voorwaarden/kenmerken (deze zijn van belang ongeacht de hypotheekvorm) en de per hypotheekvorm specifieke kenmerken.

 

 

Tips goed hypotheekadvies

 

 • Check of de organisatie waar de adviseur werkt een Wft-vergunning heeft. Dit kun je doen op de website van de AFM: www.afm.nl
 • Ga voor advies naar meerdere verstrekkers of bemiddelaars. Zo kun je naast de prijs vooral ook de verschillen in kwaliteit van het advies vergelijken. 
 • Vraag de hypotheekadviseur hoeveel aandacht hij/zij besteed aan jouw advies (tijdsbesteding) 
 • Bereid je goed voor. Stel vooraf een aantal vragen op waar je antwoord op wilt hebben.

 

Goede hypotheekadviseur  Een goede hypotheekadviseur:

 

 • Is onafhankelijk, deskundig en gediplomeerd
 • Neemt uitgebreid de tijd om te luisteren naar jouw wensen en om je goed te informeren over de mogelijkheden
 • Geeft helder en inzichtelijk advies afgestemd op jouw persoonlijke situatie
 • Is transparant over zijn verdiensten
 • Is goed op de hoogte van de actualiteit in wetgeving en producten
 • Brengt de risico’s in kaart en waarschuwt je voor valkuilen
 • Houd je op de hoogte van ontwikkelingen en plant periodiek een onderhoudsafspraak

 

 

 

 

 

      

Website ontwerp en realisatie: diezign; fullservice reclamebureau & grafische vormgeving - Copyright 2012