Een huis kopen is al een hele klus. En vaak moet er nog een fikse verbouwing plaatsvinden om een huis naar eigen smaak te krijgen. Maar wat kost dit eigenlijk? Spijker je prijzenkennis bij over verbouwingskosten anno 2021. Handig als spiekbriefje voor als een klant een indicatie wil van de kosten (en opbrengsten).

 

Ruim 310.000 mensen volgen op Instagram ‘fundamakeovers’. Dit account plaatst foto’s van huizen op Funda die – binnen een jaar nadat ze eerder op de site verschenen – volledig zijn gerenoveerd. Een renovatie kan niet alleen de waarde van een woning verhogen, maar biedt ook de kans om een huis te verduurzamen. Maar, wat kost een verbouwing tegenwoordig? Zie hier richtprijzen per ruimte of onderdeel op een rij. Hiervoor hebben we diverse online bronnen en offertes vergeleken.

Vloerisolatie – tussen de € 35 en € 45 per m2
Het isoleren van de vloeren is een laagdrempelige eerste stap naar een duurzame woning met een lager energieverbruik. Voor isolatie met purschuim moet men rekening houden met zo’n € 35 per vierkante meter. Folie is duurder: dan kun je uitgaan van zo’n € 45 per vierkante meter. Voor vloerisolatie geldt wel een subsidieregeling: vanaf € 4 per vierkante meter (bij minimaal twee isolerende maatregelen).

Vloerverwarming – gemiddeld € 1.200
Als de vloer toch wordt aangepakt, kan de aanleg van vloerverwarming ook een aantrekkelijke keuze zijn. De prijs per vierkante meter wordt lager naarmate de oppervlakte toeneemt. Een gemiddelde woonkamer heeft al vloerverwarming voor zo’n € 1.200.

Vloerafwerking – gemiddeld € 40 per m2
Voor de afwerking wordt vaak gekozen voor pvc, laminaat, hout of een gietvloer. Laminaat is met € 10 tot 30 per vierkante meter de meest voordelige optie. Voor een pvc-vloer betaal je gemiddeld € 40 per vierkante meter. Houten vloeren kosten zo’n € 60 per vierkante meter, en met gietvloer ga je richting de € 65. Van alle soorten vloeren zijn duurdere en goedkopere varianten beschikbaar.

Muren stuken – € 10 – € 15 per m2
Het stuken van muren kost tussen de € 10 en € 15 per vierkante meter.

Muren isoleren – € 25 per m2
Wil de klant de muren ook meteen laten isoleren, dan moet die voor spouwisolatie rekening houden met € 25 per vierkante meter. Denk daarbij aan de subsidiemogelijkheden van € 5 per m2.

Dakisolatie – € 50 per m2
Voor dakisolatie betaalt men gemiddeld zo’n € 50 per vierkante meter, inclusief arbeidsloon. Het isoleren van een dak kan daarmee al snel duizenden euro’s kosten. Tegelijkertijd zorgt dakisolatie van een verwarmde zolder voor honderden euro’s per jaar aan energiebesparing. Duurzaam dus én goed voor de portemonnee. Ook hiervoor is subsidie te verkrijgen: € 20 per m2.

Zonnepanelen – vanaf € 4.000
Steeds meer mensen kiezen voor zonnepanelen op hun dak. Een set van twaalf panelen levert al gauw meer dan 2.600 kWh aan stroom op.

Keuken – richtprijs € 15.000
Het installeren van een gloednieuwe keuken kost gemiddeld zo’n € 15.000. Dit kan voordeliger, maar ook veel duurder – afhankelijk van de afmetingen en gemaakte keuzes.

Badkamer – richtprijs € 15.000
Voor de volledige renovatie van een gemiddelde badkamer mag men gerust uitgaan van zo’n € 15.000, inclusief het afvoeren van de oude materialen.

Tuin – richtprijs € 5.000
Als men dan toch aan het renoveren slaat, kan de tuin natuurlijk niet achterblijven. Een hovenier kost zo’n € 35 per uur en voor straatwerk kan men rekening houden met € 100 per vierkante meter. Een schutting kost gemiddeld € 100 per strekkende meter.

Voor een eenvoudige tuin ben je dus zo al gauw € 5.000 euro kwijt. Kies je echter voor veel gras, dan ben je aanzienlijk voordeliger uit dan met straatwerk. Bovendien draagt een tuin met gras en begroeiing bij aan een vergroting van de biodiversiteit én een betere afvoer van regenwater.